STARPTAUTISKO UN LR NACIONĀLO SANKCIJU KONTROLES SISTĒMA

LR Valsts struktūras aktīvi cīnās ar noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, tajā skaitā cenšas maksimāli kontrolēt, lai visas juridiskās un fiziskās personas Latvijā ievērotu Starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju likuma prasības, turpmāk – Sankciju likums.

ZAB ”JAUNZARS & PARTNERI” sniedz juridisko palīdzību komersantiem, kuru komercdarbības specifika var radīt būtiskus riskus pašiem komersantiem attiecībā uz Sankciju likuma pārkāpumiem.

1. Kam Sankciju likums ir saistošs?

Likums attiecas uz visām juridiskām un fiziskām personām, un tām ir pienākums ievērot starptautiskās un nacionālās sankcijas.

2. Kam likums nosaka obligāti ievest iekšējās kontroles sistēmu sankciju jomā?

Kredītiestādēm, apdrošināšanas sabiedrībām, notāriem, revidentiem u.c.

3. Ja likums nenosaka mūsu uzņēmumā obligāti ieviest iekšējās kontroles sistēmu sankciju jomā, vai mums tomēr to vajag?

Jebkurš uzņēmums ir pakļauts riskam, ka tā sadarbības partneris varētu būt saistīts ar sankciju subjektu, t. i. fizisku vai juridisku personu, attiecībā uz kuru ir noteiktas starptautiskās vai nacionālās sankcijas. Paaugstināts risks ir uzņēmumiem, kuri nodarbojas ar ražošanu, tirdzniecību, pārvadājumiem, finanšu pakalpojumiem u.c.

Turklāt vidējā vai lielā uzņēmumā ir sarežģīti veikt sadarbības partneru kontroli, ja nav vienotas sistēmas, kuru ievēro uzņēmuma pārdošanas, iepirkumu un citas nodaļas.

Vienota sistēma palīdz komersantiem nepieciešamības gadījumā operatīvi sniegt skaidrojumus kredītiestādēm, kuras kontrolē maksājumu veikšanu.

Cita starpā, Sankciju likumā ir noteikti sodi, kur par pārkāpumu atbildīgajai fiziskajai vai juridiskajai personai var uzlikt naudas sodu līdz 1 milj. euro.

Visbeidzot, Sankciju likuma iekšējā kontroles sistēma noteiktu atbildību attiecīgajiem uzņēmuma darbiniekiem.

Juridiskā palīdzība

ZAB ”JAUNZARS & PARTNERI” ir uzkrāta bagātīga pieredze, sniedzot atbalstu un piedāvājot optimālus risinājumus iekšējās kontroles sistēmas izveidē.

Mēs sniegsim Jums sekojošu juridisko atbalstu:

•        faktisko apstākļu izvērtējumu, sniedzot konsultācijas par klientam vispiemērotākās iekšējās kontroles sistēmas izveidi un ieviešanu sankciju jomā,

•        iekšējās kontroles sistēmas izstrādi,

•        konsultācijas uzņēmuma darbiniekiem.

Informējam, ka Jaunzars & Raudzeps mājas lapā tiek izmantotas sīkdatnes (angļu val. "cookies"). Turpinot lietot šo mājas lapu, Jūs piekrītat, ka mēs uzkrāsim un izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē.

Uzzināt vairāk